Logo van de TheRoamingRover.nl - Monty's Way - 4x4 - fun - adventure - travel

De Opkomst van de Maple Leaf: Het Verhaal Achter de Canadese Vlag

Canadese vlag verhaal - Canadese vlag in Banff National Park

Een Intrigerende Ontdekking.

Ontdek het fascinerende verhaal van de Canadese vlag. Tegelijkertijd symboliseert deze iconische vlag, met zijn enkele rood esdoornblad, de nationale trots en identiteit van Canada.

Daarnaast nodigen we je uit om een historische reis te maken en de oorsprong van dit symbolische embleem van Canada te verkennen.

Het Canadese vlag verhaal - De Start van Canada Zonder Eigen Vlag

Canadese vlag verhaal -- The Canadian Red Ensign

Toen Canada in 1867 werd opgericht, had het nog geen eigen speciale vlag. In plaats daarvan werden verschillende Britse vlaggen gebruikt, zoals de “Union Jack”, die de banden van Canada met Groot-Brittannië symboliseerde. Later, in 1868, gaf koningin Victoria de federatie een wapenschild dat bestond uit de wapens van de 4 originele provincies: Ontario, Quebec, New Brunswick en Nova Scotia. Dit wapenschild werd in 1892 toegevoegd aan de “British Red Ensign”. En werd het nieuwe wapenschild ook gebruikt op de vlaggen van de Britse Koninklijke Marine en koopvaardijschepen. Echter de “Union Jack” bleef op het Canadese vasteland gebruikt worden. Maar naarmate de onafhankelijkheid en nationale identiteit belangrijker werden, groeide ook de behoefte aan een eigen vlag.

Een Sprong in de Tijd: Het Nieuwe Wapenschild van 1921

Canada, kreeg vervolgens in 1921 een nieuw wapenschild met hierop symbolen van Engeland, Schotland, Ierland en Frankrijk. Dat betekende dat er drie zilveren esdoornbladeren op een zilveren achtergrond bij kwamen. Door het nieuwe wapenschild werd de vlag van 1868 vervangen door een nieuwe vlag. Dat heeft er toe geleid dat Canada een nieuwe nationale vlag kreeg die de verschillende delen van het land en de eenheid ervan liet zien.

Een Nieuwe Bladzijde in het Canadese Vlag Verhaal: Oproep tot Verandering na de Wereldoorlogen

De Canadese soldaten vochten tijdens de Eerste Wereldoorlog zij aan zij met Britse troepen onder “The Red Ensign”. Dit is een Britse vlag met de Union Jack in de hoek en het Canadese wapenschild in het midden. Deze vlag werd een symbool van trots en identiteit voor veel Canadezen.

Vervolgens brachten veel Canadezen hun onvrede na de Tweede Wereldoorlog hun onvrede naar voren.  Ze waren niet tevreden over de Canadese rode vlag, die op overheidsgebouwen en Canadese instellingen in het buitenland werd gehesen. De Canadezen vonden dat deze vlag niet goed overeen kwam met de cultuur en tradities van Canada.

De Geboorte van de Maple Leaf-vlag

Canadese vlag verhaal - Canadese vlag

Uiteindelijk beloofde premier Lester B. Pearson in 1964 dat Canada zijn eigen nationale vlag zou krijgen. Dit zou zijn ter ere van de honderdste verjaardag van de Confederatie in 1967. De Union Jack zou hierbij worden vervangen. In de nasleep van deze belofte werd na maanden van verhitte parlementaire debatten op 15 februari 1965 goedkeuring verleend voor de nieuwe Maple Leaf Vlag. De door George Stanley ontworpen vlag werd voor het eerst gehesen op 15 februari 1965. Sindsdien viert Canada op 15 februari elk jaar de “National Flag of Canada Day”.

Symbolen op de Vlag: Trots, Loyaliteit en Moed

Voor het esdoornblad op de Canadese vlag kwam, had het al een belangrijke plek in Canada. Het was een symbool van de Canadese identiteit en je kon het overal zien, van boeken en munten tot liederen en banners.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog droegen soldaten van de Canadian Expeditionary Force het esdoornblad op hun baretten, wat zijn betekenis nog sterker maakte. En vandaag de dag zie je het enkele esdoornblad op de vlag ook op de grafstenen van Canadese mannen en vrouwen die hun leven gaven in beide wereldoorlogen.
In het bijzonder staat het esdoornblad voor trots, loyaliteit en moed. En de rode strepen op de vlag herinneren aan de offers en het bloed dat tijdens de conflicten werd vergoten, waardoor de vlag een krachtig symbool van nationale identiteit en herdenking is geworden.

Conclusie

Het verhaal van de Canadese vlag, met zijn beroemde esdoornblad, spreekt van nationale trots en identiteit. Tevens staat het symbool voor de unieke geest van Canada, vanaf het begin tot nu. Als Canadezen hun vlag met trots hijsen, eren ze niet alleen het verleden, maar omarmen ze ook de hoopvolle toekomst. Verder laat de geschiedenis van de vlag, met zijn esdoornblad, zien hoe Canada zijn eigen identiteit vond in tijden van verandering en uitdagingen. Samenvattend kun je dus zeggen dat het esdoornblad staat voor trots, loyaliteit en moed. Waarbij de rode strepen op de vlag de opofferingen en strijd van de Canadezen symboliseren.

Om antwoord te kunnen geven op Het Verhaal Achter de Canadese Vlag heb ik van verschillende bronnen gebruik gemaakt:

Wikipedia

Britannica – flag of Canada

Britannica – coat of arms

Planetspark.in 

Plaats een bericht:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *