Logo van de TheRoamingRover.nl - Monty's Way - 4x4 - fun - adventure - travel

Kies Jouw Ideale Camper Keuze Toilet: Gemak Onderweg!

Camper Toilet Keuze - voorbeeld van plaatsing toilet onder de zitbank in een camper

Net zoals eten en slapen basisbehoeften zijn, geldt dat ook voor naar het toilet gaan. Maar waarom genoegen nemen met openbare faciliteiten als je een eigen toilet in de camper hebt? Ik zie alleen maar voordelen!  Je hoeft je geen zorgen meer te maken over vieze openbare toiletten of het sanitair op de camping. En het beste van alles? ‘S nachts geen uitstapjes meer naar buiten, of je nu op de camping bent of in de vrije natuur. Door je eigen camper toilet keuze aan boord, geniet je van ultiem comfort. Waar je ook bent! 

Camper Zonder Toilet 

Ondanks het grote gemak heeft niet iedere camper standaard een toilet aan boord. Vooral de kleinere types, zoals camperbusjes, ontberen deze voorziening. Dat komt door dat fabrikanten het toevoegen van een toilet vermijden om de beperkte bergruimte niet nog verder te beperken. Daarentegen hebben grotere campers, zoals half-integraal of integraal campers, wel een ingebouwd toilet. Als je zelf een camper bouwt, heb je altijd de keuze om een toilet toe te voegen. Mijn advies is om ruimte te maken voor een toilet in je camper. Want het gemak ervan weegt op tegen het verlies aan bergruimte. Zo vermijd je gedoe met vieze openbare toiletten of het lopen naar toiletgebouwen op campings. Ook hoef je nooit meer te zoeken naar een plekje in de natuur. Een bijkomend voordeel is dat overnachten op plaatsen zonder toilet ook een stuk eenvoudiger wordt.

Ontdek Jouw Camper Toilet Keuze Opties: Chemisch, Droog of Verbranding? 

Als je een camper toilet gaat kiezen dan heb je drie keuzes: chemisch, droog of verbrandingstoiletten. Maar om de beste keuze te kunnen maken, is het belangrijk om de voor- en nadelen van elk systeem te begrijpen. Immers, alleen dan kun je de juiste beslissing nemen. 

Inhoudsopgave:

Chemisch Camper Toilet Keuze Comfort: Gemak Met Milieu-Trade-offs

Camper Toilet Keuze - voorbeeld van een chemisch toilet

Wanneer je kiest voor een chemisch camper toilet dan heb je twee opties: ingebouwd of draagbaar. Waarbij we zien dat grotere fabriekscampers vaak een ingebouwd cassette toilet hebben. In tegenstelling tot buscampers waar vaak gekozen wordt voor een draagbare variant, zoals de Portapotti. Gelukkig zijn deze draagbare toiletten verkrijgbaar in verschillende maten. Met andere woorden er is er altijd wel eentje in jouw camper past. Een tweede voordeel is dat ze gemakkelijk op te bergen zijn. Zoals bijvoorbeeld het kunnen opbergen onder de zitbanken of tussen de voorstoelen.

Hoe Werkt Een Chemisch Toilet?

Wordt je camper toilet keuze een chemisch toilet dan zul je merken dat ze veel op het toilet thuis lijken. Hierbij is het grootste verschil dat ze niet op een riool zijn aangesloten. Wat inhoudt dat urine en ontlasting worden opgevangen in een grote bak die je leegt op een speciale plek wanneer hij vol is. Na gebruik van het toilet druk je op een knop. Maar in plaats van water stroomt er een chemische oplossing door de bak. Vanwege de chemicaliën worden geurtjes voorkomen en wordt urine, ontlasting en toiletpapier afgebroken. Zodat het legen van het toilet eenvoudiger wordt.

Camper Keuze Chemisch toilet Legen – Waar Mag Dat?

Voor het legen van deze chemische camper toiletten heb je speciale loosplekken nodig. Deze plaatsen kun je vinden op campings of bij speciale servicepunten. Hoewel je in noodgevallen misschien een openbaar toilet kunt gebruiken, is dit niet de bedoeling. Dat komt omdat de chemicaliën het riool kunnen beschadigen. Doordat je niet overal je toilet kunt legen ben je nog steeds afhankelijk van campings en speciale loosplekken. Bovendien zien veel mensen het legen van deze toiletten niet als een prettige klus. Daarbij komt dat de gebruikte chemicaliën natuurlijk niet goed voor het milieu zijn.

Voordelen:

Chemisch toiletten zijn als kant-en-klare toiletten te koop

Ze zijn niet al te duur (vanaf ca 30 a 40 euro koop je ze al)

Je kunt ze krijgen in verschillende maten en luxe uitvoeringen

Nadelen:

Je blijft afhankelijk van campings en/ of loosplekken

De chemicaliën zijn erg slecht voor het milieu

Legen wordt als onprettig ervaren vanwege de geur en mogelijk spetteren.

Kies je voor een chemisch toilet kijk dan eens bij:

Thetford voor de draagbare Porta Potti of cassette toilet. Wil je een voordeliger draagbaar toilet kijk dan eens bij Bo-Camp.

Thetford Porta Potti 145

Het kleinste draagbare toilet!

 • leeggewicht: 3.6kg
 • afmeting:  33 x 38.3 x 42.7 cm
 • capaciteit opvangbak: 12 liter
 
 
 
 
Camper toilet keuze - Chemisch Toilet, Thetford 145

Dometic 97676

Een fijn klein en luxe toilet!

 • leeggewicht: 5 kg
 • afmeting:  33.3 x 38.7 x 38.7 cm
 • capaciteit opvangbak: 18.9 liter
Camper Toilet Keuze: - Chemisch Toilet Dometic 976

Dometic 972

Een fijn klein en luxe toilet!

Let op: opvangbak is kleiner dan van zijn grotere broertje de 976

 • leeggewicht: 5 kg
 • afmeting:  33.3 x 38.7 x 38.7 cm
 • capaciteit opvangbak: 9 liter
Camper Toilet Keuze: - chemisch toilet Dometic 9722

Het Duurzame Camper Toilet Keuze Alternatief: Droogtoilet, Natuurvriendelijk En Geurvrij 

Camper Toilet Keuze - voorbeeld van een droogtoilet

Alhoewel droogtoiletten steeds populairder worden in campers, zijn ze nog niet de favoriet van iedereen. Ze scheiden de urine van de vaste ontlasting.  Met als doel milieuvriendelijk ten geurvrij te zijn. Echter, het apart opvangen van beide soorten uitwerpselen weerhoudt sommige mensen ervan om voor een droogtoilet te kiezen. 

Ondanks het apart opvangen van urine en ontlasting hebben droogtoiletten veel voordelen. Omdat ze geen chemicaliën of water gebruiken, vormen ze een groen alternatief voor chemische toiletten. Ook is het legen ervan eenvoudig want je giet de urine gewoon in een standaard toilet. Terwijl de biologisch afbreekbare zak met ontlasting gemakkelijk kan worden weggegooid, bijvoorbeeld in een hondenpoepbak. Op deze manier draagt dit toilettype bij aan een schonere en duurzamere reiservaring. Waarbij je niet hoeft in te leveren op comfort en gemak. 

Hoe Werkt Een Camper Keuze Droogtoilet? 

Een droogtoilet werkt eigenlijk heel simpel. Het heeft een opvangsysteem met een scheidingswand, waardoor urine en ontlasting apart worden opgevangen. Aan de voorkant zit een jerrycan voor de urine. Terwijl aan de achterkant een emmer met zak de ontlasting opvangt. Door deze scheiding blijven nare geurtjes uit. Ook droogt de ontlasting snel omdat het niet vermengd wordt met urine, wat ammoniak produceert. Dit voorkomt geurhinder. Bovendien is er een ventilator aangesloten op het toilet, die via een slang nare geuren afvoert. Wat ervoor zorgt dat je jouw camper fris en comfortabel houdt, zelfs tijdens lange reizen. Met andere woorden met een droogtoilet ben je verzekerd van een hygiënische en geurvrije toiletervaring. Waar je ook bent!

Camper Toilet Keuze:- hoe werkt een droogtoilet/ Composttoilet

Waar Kun Je Een Droogtoilet Legen? 

Bij de keuze van een droogtoilet als camper toilet ben je flexibel in waar je het kunt legen. Want er wordt geen water of chemicaliën gebruikt om door te spoelen. Natuurlijk kun je het droogtoilet legen op campings of op speciale leegplekken. Maar de ontlasting mag ook op de composthoop, in een hondenpoep afvalbak of bij het GFT afval. Het leegmaken van de urinecontainer kan op elk willekeurig toilet.

Hoe vaak je het toilet moet legen, hangt af van de inhoud van de emmer en de jerrycan. Over het algemeen is het advies om de emmer ongeveer eens per zeven dagen te legen. En de jerrycan voor urine leeg je gemiddeld eens per drie à vier dagen. Wat overeenkomt met mijn leeg ervaring. Alhoewel droogtoiletten iets duurder zijn dan chemische toiletten, wegen de voordelen van dit camper keuze toilet mijns inziens ruimschoots op tegen dit nadeel. 

Voordelen:

Milieuvriendelijker dan chemisch toilet

Je hebt veel meer mogelijkheden om het toilet leeg te maken wat erg fijn is bij off-grid kamperen.

Geen gebruik van water en chemicaliën

Nadelen:

Ze zijn prijziger t.o.v. een cassette toilet of Portapotti

Als de keuze is gevallen op een droogtoilet kijk dan eens bij: Separett https://separett.com/nl/nl of bij Nature’s Head https://natureshead.net/  

Nature’s Head Droog-scheidingstoilet

Het meest luxe en kwalitatief beste droogtoilet!

 • leeggewicht: 12.7 kg
 • afmeting: 55.9 x 52.1 x 55.1 cm
 • capaciteit vaste opvangbak: 60 grote beurten
 • capaciteit vloeibare opvangbak: 8.3 liter
Camper Toilet Keuze - Droogtoilet Nature's Head

Separett Tiny 

Het kleinste en lichtste droog-scheidingstoilet!

Mijn Camper Toilet keuze!

 • leeggewicht: 8.5 kg
 • afmetinge 49,7 x 39,8 cm x 47 cm
 • capaciteit vaste opvangbak: 16 grote beurten
 • capaciteit vloeibare opvangbak: 7.5 liter
Camper Toilet Keuze: -Separett Tiny

Separett Villa

Prijstechnisch voordeliger dan de Nature’s Head en zeker niet minder goed!

Let op: moet wel op een grijswatertank worden aangesloten!

 • leeggewicht: 19 kg
 • Lengte  67,2 cm x 45,6 x 54,1 cm 
 • capaciteit vaste opvangbak: 60 grote beurten
 • capaciteit vloeibare opvangbak: 8.5liter
Camper Toilet Keuze - Separett Villa

Brandend Camper Toilet Keuze Gemak: Verbrandingstoilet

Camper Keuze Toilet - Verbrandingstoilet

De verbrandingstoiletten vallen ook onder de droogtoiletten. Vanwege het feit dat ze geen water of chemicaliën gebruiken. Maar urine en ontlasting verbranden, waarbij een beetje as overblijft. Net als bij het andere type droogttoilet gebruik je bij deze toiletten ook een biologisch afbreekbare zak om urine en ontlasting op te vangen. Doe je dat niet dan kan de verbranding niet goed verlopen.

Camper Keuze Verbrandingstoilet: Geavanceerde Afvalverwerking

Een verbrandingstoilet kan qua werking een beetje vergeleken worden met die van een broodrooster. Ze verhitten urine en ontlasting tot 550 °C. Dit gebeurt zonder vuur of vlam. Zodat alles in as verandert. De as valt in een lade die af en toe moet worden geleegd. Waardoor ze makkelijk schoon te maken zijn, want je kunt de as gewoon weggooien. Om te kunnen werken moeten deze camper keuze toiletten worden aangesloten op de elektriciteit of het gas van de camper, zodat ze de urine en ontlasting kunnen verbranden. Verder hebben ze een ingebouwde ventilator om te voorkomen dat er vocht in het toilet komt. Als je het toilet niet gebruikt, sluit je het ventilatorgat af.

Voordelen:

✅  Milieuvriendelijker dan chemisch toilet

✅  Je kunt de as overal uitstrooien wat erg fijn is voor hen die veel off-grid kamperen.

✅  Geen gebruik van water en chemicaliën

✅  Geen last van geurtjes

Nadelen:

  Ze zijn een stuk zwaarder dan de chemische en composttoiletten

  De camper moet voorzien zijn van voldoende elektriciteit capaciteit of een grote gastank hebben.

  Ze zijn nogal prijzig

Ze moeten door een professional geïnstalleerd worden

Kies je voor een verbrandingstoilet, kijk dan eens bij de volgende merken:  Cinderella, Separett.

Cinderella travel

Kan op gas en op 12v – de keuze is aan u!

 • Leeggewicht: 5 kg
 • afmeting:  59 x 39 x 54 cm
 • legingsinterval bij 4 personen: wekelijks
Camper Toilet Keuze: - Cinderella Travel 1

Separett Family II

Geeft hetzelfde comfort en  vrijheid als een spoeltoilet!

Let op: 2 verbrandingsprogramma en uitgebreider display waarop o.a. de verbrandingstijd kan worden aangepast!

 • Leeggewicht: 42 kg
 • afmeting: 63,5 x 39,5 x 53,5 cm
 • legingsinterval bij 4 personen: wekelijks
Camper Toilet Keuze - Separett Familiy II

Separett Basic

Geeft hetzelfde comfort en  vrijheid als een spoeltoilet!

Let op: slechts 1 verbrandingsprogramma en minder uitgebreid display!

 • Leeggewicht: 42 kg
 • afmeting: 63,5 x 39,5 x 53,5 cm
 • legingsinterval bij 4 personen: wekelijks
Camper Toilet Keuze - Separett Basic

Ontdek de Perfecte Camper Toilet Keuze voor jouw Camper!

Het kiezen van het juiste toilet voor je camper hangt af van verschillende factoren, zoals persoonlijke voorkeuren, beschikbare ruimte en budget. In de caravan had ik een chemisch toilet, maar ik had een hekel aan het legen ervan. Daarom koos ik voor mijn compacte off-road camper voor een droogtoilet. Dit type toilet heeft verschillende voordelen. Ten eerste is het legen ervan gemakkelijker, vooral tijdens off-grid kamperen. Ten tweede is het milieuvriendelijker dan chemische toiletten. En ten derde past een compact model perfect onder de bankzitting van mijn camper. Als ik het toilet nodig heb, trek ik het droogtoilet eenvoudigweg uit omdat het op rails is geplaatst. Ik koos niet voor een verbrandingstoilet vanwege de hoge kosten en het relatief zware gewicht.

Plaats een bericht:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *